Juguem per ser lliures

Respecte cap als altres.

No discriminació de cap mena.

Deixar d’etiquetar-nos en rols i estereotips.

No violència.

Consum responsable. 

Respecte pel medi ambient.

Coeducació com a mesura contra la violència masclista. 

I què té a veure tot això amb “jugar”? I amb l’educació? Els adults (famílies, escola i societat en general) eduquem i quan eduquem partim de diferents valors, molt sovint també acabem reproduint tot allò que ens han ensenyat. Però educar no només es tracta d’anar net, saber parlar, llegir, escriure… Sinó de moltes coses més, com les que esmentàvem a l’inici de l’article.

I a través del joc podem aprendre i educar: un espai on els i les petites de la casa se senten segures i ho absorbeixen tot. Des del joc podem incidir en tots aquests valors: respecte mutu, no discriminar, acabar amb els rols i els estereotips, afavorir el diàleg i la cultura de la pau, la no violència, crear una societat on la xacra de la violència masclista desaparegui, cuidar el planeta i un llarg etcètera.

Els nostres fills i filles, evidentment també ens demanaran allò que més de moda està… Com nosaltres, són víctimes dels anuncis, dels estereotips que encara marquen els patis de les escoles i la televisió, i de l’efecte de no voler sortir de la norma (fa por i basarda que se’n riguin de la nostra canalla oi?).

Però està a les nostres mans començar a canviar-ho. Coeducar des de casa, en el seu sentit més ampli. Podem començar a oferir-los altres tipus de jocs i joguines, podem deixar que només vegin els catàlegs de joguines que no siguin sexistes (i si els arriben dels que separen per rosa i blau, dels que només surten nens a les seccions de súper herois o videojocs i nenes a les nines, reflexionem amb ells que això reflecteix la realitat), podem fer que la màgia del Nadal els porti també altres tipus de joguines:

  • Respecte pel medi ambient: jocs sobre horts i animals.
  • No violència i treball en equip: jocs cooperatius.
  • Jocs de ciències i construccions per tots i totes. 
  • Contes i llibres coeducatius que mostrin altres models i maneres de fer.
  • Jocs de taula coeducatius que trenquin els estereotips i fomentin una igualtat real. 

Per què jugar els faci lliures, donem-los joguines que ens mostrin a tots i totes que un altre món és possible.

El proper dissabte 20 de novembre de 10 a 13h la Comissió Corbella Coeduca us oferirem un tastet de jocs coeducatius per poder-los provar en família. També tindrem mostres d’altres recursos per totes les edats. 

Veniu a jugar amb nosaltres i ja de pas, agafeu altres idees que no sempre surten als catàlegs!

Aquí podeu trobar un recull dels recursos coeducatius per un joc no sexista.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: