Sant Jordi, la Berta i el drac.

Un dia vaig veure una obra versionada de la llegenda de Sant Jordi i la princesa es deia Berta. El nom de Berta m’agrada, però no em sonava a nom de princesa i vaig intentar recordar quin nom tenia la jove protagonista… Sense èxit. I vosaltres, el sabeu? Segurament no, perquè aquesta protagonista no té ni veu ni vot a la llegenda. Segueix els mandats que la societat de la seva època li imposa i és salvada per un home del qual tots en recordem el nom, i el celebrem. Doncs bé, des d’aquell dia, jo li dic Berta. 

Ja fa temps que les persones que integrem la comissió de Corbella Coeduca hem après a mirar-nos els llibres i els contes amb una mirada crítica. Quin és el paper que els seus protagonistes fan, si hi ha diversitat, si reprodueixen rols i estereotips o ens n’alliberen, etc. Doncs realment tenim tants contes similars a la llegenda de Sant Jordi als nostres prestatges que si volem imaginar un món lliure de sexisme, ens cal començar a mostrar als nostres infants models diferents i a través dels contes és una molt bona manera: princeses que el que volen és cuidar dracs, nens que es volen disfressar de princeses i un llarg etcetera. 

Per això, des de la Comissió Corbella Coeduca vam iniciar una sèrie de recomanacions de contes durant març i abril, recomanacions que finalitzem en aquest article, per què aquest Sant Jordi els nostres fills i filles puguin rebre una lectura conscient, de les que canvien la història i ens ajuda a fer que el món sigui millor. Us els compartim aquí!

Si premeu sobre el nom, veureu el vídeo amb la recomanació que us en fem:

A partir de 3 anys:

Les princeses més valentes:  diversitat cultural i familiar. 

Daniela la pirata: empoderament femení i aliats.

Cinc minuts més: implicació paterna en la criança.

A partir de 5 i 6 anys:

No vull ser la princesa: nous models de feminitat. 

Princesa Kevin: noves masculinitats.

Rosa Caramel: rols de gènere. 

L’Olivia i les princeses: construcció de la pròpia identitat. 

El tresor de Lilith: sexualitat femenina.

La Marta diu no: prevenció abús sexual. 

A partir de 8 anys:

El desig de la Ruby: revisió d’estereotips. 

L’Artur i la Clementina: relació de parella. 

Contes de bona nit per nenes rebels: referents femenins.

Coneixes la Pippi calcesllargues? Rols de gènere. 

Amb ulls de nena: revisió d’estereotips. 

Explica-m’ho. 101 preguntes fetes per nens i nenes…: sexualitat

A partir de 11/12 anys:

La cenicienta que no quiere comer perdices: trencar estereotips 

1,2,3,4…historietes diverses: diversitat afectiva i sexual

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: